Daisies at Midnight <3
mei 5, 2017

Vorige week schreef ik dat ik mee ging doen aan de YA-schrijfwedstrijd van Uitgeverij Q. Ik had al een verhaal in mijn hoofd en een paar pagina’s op papier staan, maar tot een paar weken geleden ontbrak het me aan inspiratie, tijd en motivatie om dit verhaal helemaal op te schrijven. Toen ik zag dat er een schrijfwedstrijd werd georganiseerd kwamen de woorden vanzelf uit mijn handen op papier. Maar ik haal, tijdens het schrijven, inspiratie en ook motivatie uit een aantal boeken, quotes en websites. Want ik vind het schrijven ontzettend lastig, nu ik weet dat iemand anders dit gaat lezen…. Om het eerste hoofdstuk naar een aantal vriendinnetjes te sturen om door te laten lezen, was erg eng. Want mijn grootste angst was dat ze allemaal zeiden: “Nee, dit is niks, je kan er beter mee stoppen“.

Nu ben ik geen schrijfster die ooit iets heeft gepubliceerd en heb ik er waarschijnlijk helemaal geen verstand van.. Maar dat heeft me niet weerhouden om de volgende tips met jullie te delen 🙂

1. Steven King zei “If you don’t have time to read, you don’t have the time (or tools) to write. Simple as that.
Hoe meer je leest, hoe beter je weet wat je verwacht in een boek en wat er met het verhaal moet gebeuren om een lezer te blijven boeien.

2. Het is oké om ‘poep’ te schrijven. Het is prima om gewoon te beginnen met schrijven en te schrijven wat in je opkomt, zonder het direct terug te lezen en eventueel aan te passen. Ik kan dagen kijken naar één geschreven alinea en dit blijven aanpassen en aanpassen. Daar word je uiteindelijk heel onzeker van, want op een gegeven moment zie je gewoon niet meer of zinnen goed lopen of dat je woorden correct gespeld hebt. Maar, relax, schrijf wat in je opkomt. En doe dit zonder te letten op spelfouten, zinsopbouw, letters die je per ongeluk weglaat.. Dat komt later wel. Dit stuk kun je later aanpassen en verbeteren. Maar soms zijn stukken die je “spontaan” schrijft vaak de beste. Dit vind ik overigens zelf erg moeilijk om te doen 😛 Ik wil het liefst dat het stuk meteen perfect is…

3. Deze tip ligt in het verlengde van tip #2. Meedoen met de National Novel Writing Month van nanowrimo.org. Deze community daagt je uit om één maand (november) per jaar zoveel mogelijk woorden te schrijven. Hoe meer je schrijft, hoe meer badges je kan verdienen. Ook kun je op het forum tips uitwisselen met andere schrijvers uit je eigen land of regio. Met de badges kun je leuke kortingen verdienen in de webshop. Hier verkopen ze leuke gadgets. Ook hebben ze leuke widgets voor op je website, zodat je iedereen kan laten zien hoeveel woorden je al hebt geschreven. Buiten de maand november inspireren ze je met leuke posts en geven ze je handige links om meer inspiratie op te doen.

4. Het boek ‘Schrijven Kreng!‘ van Lisette Jonkman. Zij schreef de romans Glazuur, Verkikkerd en Verslingerd. In Schrijven kreng! helpt ze je op haar humoristische wijze verder naar de volgende fase van je schrijfproject. Voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperende cursor. Je wilt een romantisch, grappig en meeslepend verhaal schrijven, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Of misschien zit je vast in een verhaal en kun je wel wat tips gebruiken om verder te gaan? Schrijfster Lisette Jonkman deelt haar tips, blunders en misstappen met je.

Dit boek lees ik alleen als ik even helemaal vastzit, ik heb het dus nog niet uit. Hoewel ik er als een razende doorheen ga, leg ik het weg als ik merk dat de inspiratie weer begint te komen.

5. Doe iets met kritiek/feedback die je krijgt van de proeflezers. Op het eerste hoofdstuk kreeg ik goede reacties. Ik had ze gevraagd om ook wat opbouwende feedback te geven, om het verhaal beter te maken. Sommigen gaven aan dat ze vastliepen bij een zin die niet lekker liep en wilde over een bepaald stuk iets meer uitleg. Dat is dan even slikken, want je hoort het liefst dat iedereen het geweldig vindt. Deze proeflezers hebben het beste met je verhaal voor en willen het helpen om het te laten groeien. Ik luister dus, met samengeknepen billen, naar de feedback en probeer deze zo goed mogelijk in mijn aanpassingen te verwerken.

6. Zorg voor veel actie en spannende gebeurtenissen. Ik kan uren schrijven over mijn hoofdrolspeelster die doelloos rondloopt in haar huis en nadenkt over zaken.. Maar echt leuk om te lezen is dit niet. Tenzij het bijdraagt aan het beter begrijpen van het personage.

7. Verander eens van plek! Mijn favo plek om te schrijven is op mijn balkon, in de zon. Maar helaas leef ik in Nederland en zijn de zonnige dagen tot nu toe schaars geweest. Op dit moment gebeurt het schrijven vooral op de bank, onder een dekentje.
Wat ik merkte is dat ik ’s avonds met een glaasje wijn op ongecompliceerder kon schrijven dan ‘nuchter’. Nu wil ik dat het liefst voorkomen, want dit moet geen gewoonte worden. Beetje raar ook.. Wat ik daarna begaan proberen is om in een schattig cafeetje te gaan zitten met mijn laptop. Vaak was ik alleen bezig met het observeren van de personen die binnenkwamen en minder met schrijven. Vervolgens liet ik mijn laptop weg en nam ik alleen een notitieboekje én een vriendinnetje mee. Tijdens het kletsen op het terras, in een restaurant of in het park zagen we bijzondere mensen langskomen of bijzondere dingen doen/zeggen. Door losse steekwoorden te noteren in mijn notitieboekje, had ik later weer wat om over te schrijven. Op deze manier kon ik een paar leuke karaktertrekken van mijn personages ontwikkelen.

Wat vind jij belangrijk aan een boek? Wat moet een goed YA-boek voor jou bevatten?

aniek   Schrijfsels 0 Comment 

Comment Form

CommentLuv badge